Gelderse Jeugdzorg Award 2014

  • Metin Yavuz (Outreachend Team), winnaar.

Elke dag stellen wel ergens in Gelderland professionals en vrijwilligers een daad, die het verschil maakt voor een jong kind of een jongere. Waardoor je je even vertrouwd voelt, veilig voelt, gezien en gehoord voelt of even gewoon kind voelt. De Gelderse Jeugdzorg Award is er de afgelopen jaren geweest en is er ook dit jaar, om deze daden niet onopgemerkt te laten. Om de helden in het zonnetje te zetten die zich met hart en ziel druk maken om kinderen en jongeren die het minder makkelijk hebben. Dit jaar hebben ruim zeventig mensen een jeugdzorgheld- of groep helden aangemeld, wat veertig mogelijke winnaars opleverde. Uit deze reeks hartverwarmende kandidaten moest de jury er zes nomineren. De genomineerden gingen 5 november met de jury in gesprek waarna de jury twee winnaars moest kiezen: een professional en een vrijwilliger. Zij krijgen elk een oorkonde, een beker en een geldbedrag van 2.000 euro dat zij kunnen besteden aan een jeugdzorgproject naar keuze. Om te moeten kiezen uit alle helden deed de – toch ervaren – juryleden ook dit jaar pijn in het hart. Wat ook maar duidelijk maakt waar het in de jeugdzorg om draait: mensenwerk en maatwerk. Natuurlijk zijn er regels en protocollen, maar uiteindelijk bepaalt het individuele hart van de individuele jeugdzorgheld wat er moet gebeuren voor dit kind of deze jongere. Daarom is er bij de Jeugdzorg Award ook een jury en geen publieke ‘battle’. Jeugdzorghelden worden gelukkig van kleine dingen en kleine stappen die jongeren met hen kunnen zetten, zo blijkt uit de gesprekken met de genomineerden. Ze doen het voor die onbezorgde glimlach, voor die paar stapjes vooruit en voor de groei of ontwikkeling die die kleine stapjes in gang kunnen zetten.

Categorie professionals Shavig Joubid, Metin Yavuz & Marco Betman – IrisZorg, Apeldoorn

Deze drie helden vormen het outreachende team in Apeldoorn. Zij zoeken zwerfjongeren op straat, bij een kraakpand of bij de coffeeshop en steken hen de helpende hand toe. Zij vinden het belangrijk dat de net meerderjarige jongeren hun leven weer op poten krijgen en helpen daarbij. Ook als het al meer dan eens is misgegaan, blijven zij vertrouwen schenken en winnen ze het vertrouwen. Door geen dingen te beloven die ze niet waar kunnen maken, want er is de jongeren vaak al jarenlang zoveel beloofd. Niet altijd kan dit team zoveel voor de jongeren doen als het zou willen. Toch proberen ze dat altijd en verliezen hen niet uit het oog als de hulpmogelijkheden beperkt zijn. Jongeren: “Ik heb weer een kamer, doordat zij geloof in me hebben” en “Ze motiveren mij om stappen te nemen voor een goede toekomst”. De jury: “Shaviq, Metin en Marco werken alle drie duidelijk vanuit hun hart. Als ze met z’n drieën werken hebben ze samen een bijzondere dynamiek. Ze werken voor de ‘vergeten groep’ van 18 tot 23 jaar. Als het kansloos is, zien zij juist de uitdaging.” Het prijzengeld willen zij besteden aan leuke activiteiten met hun jongeren.

Juryrapport: Shavig Joubid, Metin Yavuz & Marco Betman – IrisZorg, Apeldoorn

De jury: “Kippenvel. Shaviq, Metin en Marco werken alle drie duidelijk vanuit hun hart. Als ze met z’n drieën werken hebben ze een bijzondere dynamiek. En ze werken voor de ‘vergeten groep’ van 18 tot 23 jaar die al buiten de jeugdzorg valt. Als het kansloos is, zien zij juist de uitdaging.”

Aangemeld door Chayenne (Jongere 21 jaar)

“Het gaat om twee personen, outreachende hulpverleners Shavig Joubid en Metin Yavuz. Ze werken bij IrisZorg in Apeldoorn. Zij zijn de beste hulpverleners waar ik tot nu toe mee te maken heb gehad. Ik heb in het verleden veel hulpverlening gehad, waaronder ook van Jeugdzorg, nergens heb ik zulke goede begeleiding gehad als hier bij IrisZorg van Shavig en Metin. Zij doen veel moeite, niet enkel voor mij maar voor elke jongere die bij hen in behandeling zit. Zonder Shavig en Metin was ik waarschijnlijk nog steeds dakloos en zonder inkomen. Mijn dank aan hen is groot en zij zijn dan ook mijn helden!”

Aangemeld door Ali (Jongere 23 jaar)

“Via deze weg wil ik Shavig en Metin bedanken. Als deze twee hulpverleners er niet waren, dan was ik nog op het slechte pad. Dankzij de hulpverlening heb ik nu een eigen woning, ga ik weer naar school en heb ik meer rust.”

Aangemeld door Hamid (Jongere 24 jaar)

“Deze twee heren wil ik echt bedanken voor alles wat zij hebben gedaan voor mij. Door hen ga ik weer naar school om mijn opleiding af te maken, heb ik mijn werk terug en nu ook een woning. Alles loopt weer gelukkig. Daarom ben ik zo blij met deze twee kanjers!”

Aangemeld door Bilal (Jongere 23 jaar)

“Ik kan altijd met alles bij hen terecht. Daarnaast helpen ze mij heel veel dingen te regelen, zoals een inkomen en onderdak enzovoort. Ik kan heel goed mijn hart luchten bij hen en ze tonen altijd begrip. Ik vertrouw ze volledig met alles en ze motiveren mij ook om stappen te ondernemen voor een goede toekomst. Daarom vind ik dat zij de Gelderse jeugdzorg Award 2014 verdienen!”

Aangemeld door Dimcho (Jongere)

“Deze personen werken in één team, namelijk het outreachende team in Apeldoorn van IrisZorg. Het team heeft mij meerdere malen geholpen. Ik kwam uit een diep dal, dit is vaker gebeurd, ik ben meerdere keren dakloos geweest. Toch hebben zij mij geholpen ondanks terugval. Op dit moment heb ik weer een kamer doordat zij geloof in mij hebben! Via deze weg wil ik hen bedanken voor hun inzet, zonder hen leefde ik nog op straat. Deze club staat dag en nacht voor me klaar, altijd een luisterend oor en ze nemen mij ook serieus. Ik voel me echt geholpen. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar met hulp van dit team gaat mij dat zeker lukken!”

Aangemeld door Jeroen Dashorst (Stagiair)

“Deze hulpverleners betekenen al jaren ontzettend veel voor de (zwerf)jongeren in Apeldoorn en omgeving. Ze verdienen met hun harde werk een beetje erkenning. Ik volg de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) op Windesheim in Zwolle en ik mag stagelopen bij het outreachende team van IrisZorg. Het is hartverwarmend om te zien hoe dit team laagdrempelige zorg biedt aan deze kwetsbare doelgroep! Ik hoop echt dat deze award een beetje erkenning mag geven aan deze top hulpverleners!” Zie ook Facebook, www.facebook.com/Jongerenteam.Apeldoorn

Aangemeld door Rodney (Jongere 23 jaar)

“Ik vind dat Metin het verdient want hij zet zich altijd zo goed in voor jongeren en helpt ze echt uit de put! Hij staat altijd voor je klaar en je kunt hem bellen voor advies of raad. Na een afspraak met Metin voel je de last van je schouders glijden en je hebt dan meer inzicht in alles. Metin is iemand die gezellig is en georganiseerd is met alles!”

Aangemeld door Daniël (Jongere 19 jaar)

“Ik heb Metin in 2009 al opgegeven. Een jaar later, in 2010, stond hij op het podium. Toen heeft hij helaas niet gewonnen. Ik heb Metin verteld dat ik hem dit jaar weer wilde nomineren. Hijzelf vond dit echt onnodig omdat hij vindt dat een ‘vrijwilliger’ het meer verdient. Wat Metin zelf niet doorheeft is dat hij ook zelf een vrijwilliger is! Ondanks dat Metin een paar jaar geleden is vertrokken bij zijn oude werkgever Wisselwerk heb ik nog steeds contact met hem. Metin is al vanaf mijn elfde een soort vaderfiguur voor mij. Ik kan altijd bij hem terecht en hij staat altijd voor me klaar. Ondanks dat Metin het zelf moeilijk heeft het laatste jaar, staat hij sterk in zijn schoenen. Metin is één van de redenen dat ik nu positief in het leven sta. Ik ben de afgelopen twee jaar veertig kilo afgevallen en Metin heeft hier ook een belangrijke rol in gespeeld. Zonder Metin zou ik nooit mezelf durven zijn en nooit zo zelfverzekerd zijn als nu. Kort samengevat, Metin is iemand die constant aan anderen denkt en daardoor soms vergeet om voor zichzelf te zorgen. Ik zie aan Metin dat zijn kinderen hem gelukkig maken. Maar ik denk dat hij na de lastige periode die hij heeft gehad een award als deze zeker kan gebruiken. Tenslotte wil ik nog vermelden dat ik woon in de wijk Orden. De wijk waar Metin vroeger werkte als jongerenwerker. Na al die jaren wordt er nog steeds altijd over Metin gepraat. Metin heeft dus niet alleen voor mij maar voor heel veel mensen in de wijk heel veel betekend. Hij verdient het!”

Gelderse Jeugdzorg Award 2010

  • Metin Yavuz jongerenwerker Wisselwerk, 2e plek.

De Gelderse Jeugdzorg Award is een initiatief van de Provincie Gelderland in samenwerking met Zorgbelang Gelderland. Het doel van deze Award is medewerkers binnen de jeugdzorg in Gelderland in het zonnetje te zetten voor hun bijzondere inzet. Bij de Award hoort een prijs van 2.000 euro. Dit bedrag mag de winnaar besteden aan een project in de Gelderse jeugdzorg.

Aangemeld door Jorian (jongere 22 jaar)

”Metin doet ongelofelijk veel voor zijn omgeving. Hij zorgt ervoor dat jongeren in contact komen met elkaar, onder andere door culturele activiteiten. Dit zorgt ervoor dat onze stad een sterkere sociale en maatschappelijke basis kan krijgen. Dat is heel belangrijk in een maatschappij die steeds individualistischer wordt. Metin begrijpt dat en probeert daar op ‘kleine’ schaal een verschil in te maken. Daar begint het. Zonder hem zou ik nooit met de mensen omgaan met wie ik nu omga. Ik heb een paar van mijn beste vrienden via zijn project ‘Apeldoorns Fijnste’ leren kennen. Dit project heeft hij samen met Louis opgezet. We maken samen muziek en doen dat nog steeds. Zonder dit project en de mensen die ik heb ontmoet, was ik waarschijnlijk gestopt met muziek maken. Ik kende geen mensen die met muziek bezig waren en kon mijn muziek nergens kwijt en aan niemand laten horen. Totdat ik bij zijn project terechtkwam. Uit het project van Metin is op eigen initiatief van deze groep vrienden het Apeldoornse collectief ‘Ruiz’ opgezet, waar ik nog steeds deel vanuit maak. Vier van mijn vrienden zitten nu op een school waar ze hun muzikale creativiteit kwijt kunnen (Herman Brood Academie). Daarvoor gingen ze niet naar school, en zonder Metin en zijn projecten zouden ze dat ook nooit gedaan hebben. Dit is een voorbeeld van een project dat uiteindelijk kan leiden en inspireren tot het ontstaan van dingen die ook goed zijn voor de ontwikkeling van het individu met behulp van samenwerking en kruisbestuiving. En dat is denk ik de kern van Wisselwerk en dus ook het werk van Metin.”

Aangemeld door Gerard Laks (Voorzitter wijkraad Orden in Apeldoorn)

”Metin is een doortastende en innemende jongerenwerker die jongeren uitstekend begeleidt. Hij heeft bereikt dat hangjongeren in de probleemwijk Orden structuur in hun dagelijkse bestaan hebben gevonden. Een voorbeeld hiervan is het opzetten van Jongerenhonk 7312 en het managen van een groepje jongens die het initiatief namen om een muziekkelder te bouwen in het juist geopende +Punt gebouw. Hiervoor hebben de drie jongeren de prestigieuze Louise de Brauwprijs gewonnen. Het is aan Metin te danken dat zij zover zijn gekomen. De positieve opstelling van deze drie jongens heeft een goede uitwerking op andere probleemjongeren. Zij zijn een voorbeeld voor onze wijk.”

Aangemeld door Roy (Jongere 24 jaar)

”Alles wat Metin zegt en belooft, doet hij ook echt. Verder is hij zo gedreven in zijn werk dat je er alleen maar respect voor op kunt brengen. Zo blijft hij vaak doordeweeks in Apeldoorn zodat hij altijd paraat staat hier terwijl hij zijn gezin in Meppel heeft. Hij organiseert evenementen in Apeldoorn waar alle jongeren in Apeldoorn op af komen en een goede tijd hebben. Metin zorgt voor duurzame faciliteiten in de wijken.”

Aangemeld door Antoinnette Bletterman (Vrijwilliger)

”Metin zet zich met hart en ziel in voor de jongeren in onze Apeldoornse wijk Orden. Het is hem gelukt om Jongerenhonk 7312 op te zetten, iets waar we al jaren op wachtten. Je ziet hem regelmatig in de buurt, wat goed is voor de jongeren.”

Aangemeld door Rick van Essen (Netwerkpartner)

”Metin heeft heel veel gedaan voor de wijk Noord-West in Apeldoorn. Zo heeft hij jongeren bij elkaar gebracht en verschillende projecten opgestart om jongeren te ondersteunen. Daarmee levert hij tegelijkertijd een bijdrage om overlast van jongeren te minimaliseren. Het enthousiasme waarmee Metin dit alles realiseert is aanstekelijk!”

Aangemeld door Roeli Maertens-Krooi (Raadslid Leefbaar Apeldoorn)

”Metin is jongerenwerker voor het stadsdeel Centrum en Noord-West. Hij heeft in Orden het Sprengenparkfestival (mede) georganiseerd en ook voor het Jongerenhonk in Orden heeft hij zich enorm ingezet. Hij valt iedereen ‘lastig’ als het om zijn jongeren gaat. Hij is een super jongerenwerker, doet veel meer dan je van een jongerenwerker mag verwachten. Hij is bevlogen wat zijn werk betreft. Ik gun hem van harte de Gelderse Jeugdzorg Award 2010!”

 Aangemeld door José Cvetanovic (Stadsdeelcoördinator gemeente Apeldoorn)

”Metin is jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Wisselwerk. Hij heeft echt een passie voor het vak. Hij is altijd betrokken: ‘Hé daar is Metin weer, hij had toch vakantie?’ Metin is zorgzaam en kan met alle jongeren overweg. Hij is continue op zoek naar oplossingen en mogelijkheden om een situatie positief te keren. Hierbij beperkt hij zich zeker niet alleen tot het contact met de individuele jongeren. Metin was de drijvende kracht achter de totstandkoming van het Jeugdhonk in Orden, en studioproject ‘The Safe’ waarvoor ‘zijn’ jongeren dit jaar zijn onderscheiden met de Apeldoorns Louise de Brauwprijs voor het meest veelbelovende vrijwilligersproject. En natuurlijk had hij ze ook genomineerd: hij heeft ook gevoel voor publiciteit en successen vieren en daar zit hij dan ook met ‘een brok in zijn keel van ontroering’ bij. Ook schroomt hij niet om bij de gemeente of bij de politiek aan de bel te trekken als hij dingen constateert die om een snelle of betere oplossing vragen. Soms lastig, maar wel nodig en zeker in het belang van de jongeren en de wijk. Metin is ook uitstekend in het vinden en benutten van netwerkpartners zoals de politie, de wooncorporaties enzovoorts. Metin werkt nu met een hele brede range aan jongeren: van ondeugende straatjochies die alleen willen computeren in het jeugdhonk, waar hij heel lief mee omgaat, tot aan oudere jongeren met diverse individuele problemen, die hij ook hard kan aanpakken. Met deze laatste doelgroep gaat hij nu verder: per 1 december 2010 gaat hij als outreachend werker bij IrisZorg aan de slag. Aan de ene kant heel jammer voor iedereen met wie hij nu werkt, aan de andere kant zal hij juist ook daar heel veel meerwaarde hebben. Graag zou ik hem de Jeugdzorg Award meegeven als support voor zijn verdere ‘jongerenwerkloopbaan’.”

20

Jaar ervaring..

15

Stagiaires begeleid

4

Awards

8

Afgeronde projecten

Gelderse Jeugdzorg Award 2009

  • Metin Yavuz jongerenwerker Wisselwerk, Oorkonde.

De Gelderse Jeugdzorg Award is een initiatief van de Provincie Gelderland in samenwerking met Zorgbelang Gelderland. Het doel van deze Award is medewerkers binnen de jeugdzorg in Gelderland in het zonnetje te zetten voor hun bijzondere inzet. Bij de Award hoort een prijs van 2.000 euro. Dit bedrag mag de winnaar besteden aan een project in de Gelderse jeugdzorg.

Voorgedragen door Daniel (Jongere)

Daniel vindt dat Metin de Gelderse Jeugdzorg Award 2009 verdient, omdat hij de beste jongerenwerker is die er bestaat.

“De jongeren (wij) staan bij Metin echt centraal en dat merk je ook. Hij organiseert superveel dingen zoals het Sprengenparkfestival (met bekende artiesten & talent uit Apeldoorn) en Apeldoornse fijnste (album met Apeldoorns talent). Zoals je ziet krijgen jongeren een kans bij Metin. Hij organiseert niet alleen dingen rondom rappen, maar houd zich bijvoorbeeld ook met voetbal bezig. Dan organiseert hij een wedstrijd tussen onze wijk en een andere wijk uit Apeldoorn. En tot slot: er komt binnenkort een jeugdhonk dat er mede door Metin zal zijn! Het Jeugdhonk is er voor alle jongeren uit de wijk tussen de 10 en 15 jaar! Metin is de beste jongerenwerker die we ooit gehad hebben!”

Vrijwilligersprijs Louise de Brauwprijs 2010

  • Motivator Muziekstudio The Safe

De Louise de Brauwprijs (Vrijwilligerstrofee) uitgereikt aan de winnaars in een aantal categorieën. In de categorie vrijwilligers waren Dani, Roy en Kiarash genomineerd. Deze jongens hebben in hun vakantie een muziekstudio in de safe van het +Punt gebouwd. Dit initiatief werd ook financieel gesteund door de Provincie Gelderland. Het was geweldig te zien dat onze boys tot winnaar werden uitgeroepen en trots de prijs met een cheque van €1.000,- in ontvangst mochten nemen van mevrouw Louise Dijckmeester-de Brauw. Ze kregen deze prijs als aanmoediging voor dit veelbelovende vrijwilligersproject, dat een eigentijds initiatief is voor en door jongeren, aldus de jury. De studio heeft tot doel opgroeiende jongeren in Orden bekend te maken met het schrijven van teksten, rappen en het opnemen van een CD, om zo hun talenten te ontdekken. De jongens dragen zo hun kennis over aan anderen en maken ze enthousiast. De cheque komt goed van pas om de apparatuur nog verder te vervolmaken.

Metin Yavuz, jongerenwerker Wisselwerk, heeft samen met José Cvetanovic van de gemeente Apeldoorn en Ismael Fungo van de Woonmensen dit project (+Punt Orden) begeleid. “De jongeren werken zelf hard aan de studio. Zo kunnen ze het naar eigen smaak invullen en krijgen ze ook eigen verantwoordelijkheid.”